Sabtu, 4 Mei 2013

Catatan Melancong Keutara.


Pada hujung bulan Mac dan awal bulan April, saya bersama isteri telah pergi ke utara semenanjung. Masa lapang ini saya sediakan untuk melawat-lawat dan berziarah sanak saudara dan sahabat handai. Saya melihat banyak perubahan dan pembangunan terutamanya di pulau pelancongan Langkawi, pengunjungnya sangat ramai terutama sewaktu pameran LIMA. Kedai beli belah penuh sesak, terutama dikedai HIG (Haji Ismail Group) Dahulu kedainya hanya sebaris, tetapi kini sudah ada komplek HIG. Saya gembira,saya banga dan saya rasa bahagia kerana ia milik orang Melayu Islam. 

Malamnya saya selepas sembahyang Isyak bertemu dengan rakan abang saya yang tinggal di Langkawi. Pertemuan itu pada mulanya untuk berkenalan,berbual-bual dan bersantai-santai sahaja. Ini kerana diantara saya dan dia tidak pernah berjumpa dan belum berkenalan antara satu dengan yang lainnya. Awalnya pertemuan itu dimulainya dengan berjabat tangan serentak diringi dengan ucapan salam. Mekar dihati saya  mengharapkan pertemuan itu akan melakar sejarah persuhabatan baru. Malang ianya berlaku sebaliknya.
pertemuan itu yang bermula jam 9.10 malam didahulukan dengan hujah berapi-api dengan mengatakan Mahadir Firaun,Syed Mokhtar jahanam, kerana merampas kekayaan Kuok Brother,Tan Sri Azman Hasim dan Ahmad Tajudin penjahanam .Mereka dikatakan telah merampas tanah-tanah Melayu di Langkawi dan menghalang orang kampung dan nelayan untuk guna sungai bagi keluar kelaut menangkap ikan.

Hujahnya terus menerus memanjang dan melibar dengan mengatakan Dato Anwar Ibrahim sebagai pejuang Islam tulen dan lambang keagungan Islam, ini bersesuaian dengan sambutan yang cukup hebat semasa berucap di padang awam di Langkawi. Dikatakan bahawa Mat Sabu,pejuang  dan pemimpin yang bijaksana sesuai dengan ucapan yang dikatakannya “ Aku tidak rela makan Ayam bersama Najib, tetapi aku rela makan babi bersama Guan Eng.” Ini lah tangga kebijaksanaan dan keberaniannya. Dia puji tindakan ahli-ahli Pas  Yang berguling-guling menghalang Raja muda Perak untuk pergi ke Masjid Undibiah,ia suka  bukan sahaja penganas Chen Peng dibenarkan balik ke Malaysia, malah sangat menyokong di Chen Peng diberi gelaran tertinggi Negara yang bergelar  bukan sahaja Dato, atau Tan Seri tetapi Tun  . Dikatakan jasa Chen Peng amat besar terhadap Negara ini.

Yang peliknya,semua kesalahan yang berlaku di negara ini termasuk di Langkawi seperti mengisap dadah,minum arak,anak ponteng sekolah, keciciran semuanya kesalahan berpunca dari UMNO. Tidak hairan apabila beliau amat benci terhadap UMNO, tetapi saya menjadi hairan apabila beliau mengaku sungguh-sungguh mengatakan amat benci kepada Melayu dan apa sahaja yang berbau Melayu alasannya bangsa ini amat buruh sifatnya kerana mengamalkan assabiah,kronisme dan nepotisme.

Atas sikapnya yang demikian itu,beliau tidak mengaku dirinya Melayu, malah mengatakan isterinya yang pertama adalah orang Siam, sedangkan ia orang Langkawi totok dan isterinya yang dikatakan bukan orang Melayu, tetapi orang Bugis walhal, isterinya itu adalah orang Benut Johor.

Sepanjang 4 jam setengah malam itu percakapannya tidak henti-henti dengan dipenuhi dengan cacian. Antara yang menjadi cacian ialah Tun Daim Zainuddin, bekas menteri kewangan,Dato Najib, Polis Diraja Malaysia, Tentera Diraja Malaysia, Makamah Yang Korap,SPR tidak telus,SPRM yang korupsi dan berbagai lagi.


Ini menjadikan saya sangat Pelik, sehingga terdesak untuk saya merakamkan sebahagian dari percakapannya yang saya anggap terlalu kegilaan. Keadaan ini saya anggap pening kerana ia mengatakan ketua bagi orang Melayu di Langkawi dan kelihatannya ramai orang datang bersalaman dan menghormatinya. Kerana terlalu lama saya terpaksa menunggu untuk diberi ruang mengajukan soalan sehingga terasa amat bosan menunggu dan mendengar hujah bodoh beliau akhirnya saya bertanga, “Benarkah awak bukan orang Melayu ?, saya tanya dalam bahasa inggeris,dengan mengunakan bahasa Siam,dengan gunakan bahasa jawa,” Dia tidak dapat menjawab kerana tidak paham, tetapi jawapan beliau diluahkan dalam Bahasa Melayu. Persoalannya, mengapa menjadi demikian,siapa sebenarnya orang Langkawi ini,adakah semua orang utara sedemikian, kalau mereka bukan Melayu agaknya bangsa apa?. Pelik-pelik dan binggong, agaknya mereka minggong.
 Kalau di semak –semak ucapan beliau ini macam lidah rasmi Dap walaupun nampaknya beliau menjadi ahli PAS atau PKR tapi sikapnya lebih DAP dari orang DAP.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan